دوستان گلم, آخر هفته که دخترم میخواست بیاد پیشم, بهش گفتم عزیزم, میخوام امروز برم فیله مرغ بگیرم و غذای بسیار خوشمزه ای رو که خودم طرز تهیشو در فیسبوک گذاشتم , برات درست کنم .



گفت بابی میشه نکنی ؟! 





مارو داری آقا, ماتم زد , پرسیدم چرا آخه ؟! 

گفت این هفته تا حالا تو خونه و بیرون و رستوران و فست فود و مهمونی, هر جا که غذا خوردم, مرغ بود, کم کم دیگه خودم دارم جای حرف زدن قد قد میکنم! 



گفتم هیچکی تا حالا اینجوری منو قانع نکرده بود دخترم, من دیدم که حرف زدنت مثل مرغ هاییه که دارن تخم میزارن ! 

خب حالا چی میخوای , داشتم میرفتم گوشت مرغ بگیرم که میگی نمیخوای, چی دوست داری بگیرم ؟! 



گفت چواپچیچی با سیب زمینی سرخ شده !
حالا چواپچیچی چیه, یک غذاست که با گوشت چرخ کرده که حتما هم اصلش باید با گوشت گاو و یا گوسفند باشه و در کشور های بالکان , کشورای یوگوسلاوی سابق خیلی محبوبه و در اتریش هم که بیشترین تعداد مهاجرینش از همین کشور ها ی بالکان هستن, هم رستوران های زیادی این غذا رو سرو میکنن و هم انواع مختلفش در همه سوپر مارکت ها فروخته میشه !
بچه های من, چوپ چیچی رو خیلی دوست دارن مخصوصا کوچیکتره که این غذا رو حتی به خیلی از غذا های ایرانی هم ترجیح میده , البته این بچه ها هم از مهد کودک و مدرسه و دانشگاه, به خوردن چواپ چیچی, عادت کردن و دوست دارن.
همه چواپ هایی که تو فروشگاه ها میفروشن خوشمزه نیستن, بعضی هاشون , خیلی تندن, یا زیادی سیر دارن یا خیلی خشکن اما من یکبار رفته بودم خونه یکی از دوستان صربم برای ناهار که دیدم پلو خوشمزه ای درست کرده بود که از خود من یاد گرفته بود و بعدشم کوبیده هایی گذاشت رو میز که واقعا خوشمزه بودن , مثل کوبیده نصفه اما پهن تر !
گفتم این کوبیده هارو از کجا گرفتی, من تا حالا با این فرمش رو ندیده بودم, گفت نخریدم خودم درست کردم! 





من اصلا باورم نشد, بعد گفت که نه بابا, اینا کوبیده نیست, کبابای ماست تو صربستان که بهش میگن چواپ چیچی و اصلش هم مال کشور
بزنیاس!
من واقعا تعجب کرده بودم آخه من خیلی قبلش خورده بودم اما هیچکدوم اسلا ینمازه رو نمیدادن!
دوستم گفت که همشون به این خوشمزگی نیستن بلکه اونی که نوشته به سبک بنه لوکا, خیلی شبیه به کوبیده شماست, کوبیده ما رو خیلی دوست داره و بارها تو رستوران خورده, یکبار حتی ۲ پرس واسه خودش سفارش داد! 



آقا مام از همون زمان, همیشه یک بسته از این نوعش رو توی یخچال داریم, هر وقت که هیچی هم نداشته باشم, تا اینا رو برای بچه هام میپزم کلی ذوق میکنن, فقط باید تو روغن سرخ شن و آمادن! 



البته تبلیغ بیخودی واسه این مارک نشه, به توصیه من دادشم اینا, یکبار از اینا خریدن و خیلی شاکی بودن و میگفتن, اینا فقط غضروفه و موقع خوردنش میخواستن بالا بیارن و از این داستان ها ! اما بلد نبودن چه جوری سرخش کنن, چه بهتر, همشو دادن به من آوردم خونه با بچه ها جاتون خالی , خوردیم و حالشو بردیم! من و بچه هام که خیلی دوست داریم و واقعا مزش عین کوبیدس!



دختر من خیلی هم میگو دوست داره که با این میگو های آماده که خریدم و گریل کردم, سورپریش کردم که خیلی خوشحال شد و خیلی خوشمزه شده بودن , حتی منی که اصلا اهل ماهی و میگو این حرفا نیستم, یک سیخش رو خوردم و دوست داشتم!
اما خیلی هم کم بود , ۳ تا سیخ هرکدوم ۳ تا دونه, قیمتشم, فکر کنم ۴ یورو که واقعا ارزون نیست, من اگر میخواستم با اینا سیر شم, باید حداقل ۳ بسته ۳ تایی رو میخوردم تازه با سیب زمینی و دورچین و مخلفات!





چواپ چیچی های این مارک هم یک خورده گرونترن از معمولی ها و قیمتش هست ۱۲ -۱۳ یورو و ۱۵ تا دونه تو هر بستست , ۸۰۰ گرم وزن داره فکر کنم ! 











و در آخرشرح غذای چواپ چیچی از چت جی پی تی
چواپچیچی (Ćevapčići) چیست؟
چواپچیچی، که گاهی فقط “چواپی” (Ćevapi) هم گفته میشود، یک غذای سنتی و بسیار محبوب در کشورهای بالکان بهویژه بوسنی و هرزگوین، صربستان، کرواسی، مونتهنگرو و مقدونیه شمالی است. این غذا نوعی کباب کوبیده است که از گوشت چرخکرده و ادویههای مخصوص تهیه میشود.
ترکیبات اصلی:
گوشت چرخکرده: معمولاً مخلوطی از گوشت گاو و گوسفند یا فقط گوشت گاو
سیر
نمک و فلفل
پاپریکا (فلفل قرمز شیرین یا تند، بسته به ذائقه)
گاهی کمی جوش شیرین یا سودا برای لطافت بیشتر
برخلاف کباب کوبیده ایرانی، در چواپچیچی از پیاز داخل گوشت استفاده نمیشود، بلکه پیاز خام معمولاً بهصورت جداگانه همراه غذا سرو میشود.
شکل و پخت:
چواپچیچیها به شکل سیگاری یا انگشتی کوچک (حدود ۵–۸ سانتیمتر) فرم داده میشوند و معمولاً روی گریل یا زغال پخته میشوند تا طعمی دودی و خوشمزه داشته باشند.
نحوه سرو:
این غذا معمولاً با نان پیتا (به نام “لِپینیا” در بوسنی) و مواد جانبی مانند:
پیاز خام خرد شده
فلفل کبابی
خامه ترش یا ماست
و گاهی سس مخصوص مثل «آیوار» (سس فلفل قرمز و بادمجان)
سرو میشود.
نکات مهم:
منشأ: غذاهای عثمانی تأثیر زیادی در شکلگیری چواپچیچی داشتهاند.
بدون گلوتن: اگر نان اضافه نشود و در گوشت نان یا آرد استفاده نشده باشد، این غذا میتواند بدون گلوتن باشد.
پروتئین بالا: به دلیل داشتن گوشت خالص، منبع خوبی از پروتئین است.
در رستورانهای بالکانی: در وین یا دیگر شهرهای اروپایی، این غذا در رستورانهای صرب، بوسنیایی یا کرواسی بهراحتی یافت میشود.



